FAQs (veel gestelde vragen)
Vragen over indexering
Wat is indexering?
Het indexeren van een polis betekent dat het verzekerde bedrag van de polis periodiek (meestal jaarlijks per 1 januari) wordt aangepast aan de gestegen kosten. De manier van indexeren verschilt per polis, maar de meeste Twenthe-polissen worden geïndexeerd overeenkomstig de stijging van het Consumenten Prijs Indexcijfer (CPI-indexcijfer), vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Is indexering verplicht?
Nee, het indexeren van een polis is niet verplicht. Standaard wordt de polis altijd met index aangegaan, echter bij het sluiten van een polis kunt u in het veld ‘opmerkingen’ aangeven dat de polis niet moet worden geïndexeerd.
Informatie over indexering per 2025
In december 2024 zijn alle indexpolissen aangepast aan de gestegen kosten over het jaar 2024. In verband met deze indexering is het verzekerde bedrag van iedere indexpolis verhoogd en is ook de premie aangepast. In december 2024 zijn alle indexverzekerden via e-mail of per post hiervan op de hoogte gesteld (via toezending van een nieuw "gezinsblad"; ingangsdatum van de wijzigingen: 1 januari 2025). Mocht u e-mailadres nog niet bekend zijn bij Twenthe geef dit dan aan ons door zodat u via https://mijn.twenthe.nl een account kunt aanmaken.
Het bovenstaande is ook van toepassing op alle indexpolissen van St. Barbara Enschede, Uitvaartmaatschappij Bedum, Florentis (o.a. Jelsumerhof Leeuwarden), St. Barbara Denekamp en diverse andere door Twenthe overgenomen verzekeringsbestanden (raadpleeg hiervoor uw polis).
Informatie over indexering per 2024
De indexering van uw polis(sen) is dit jaar, in vergelijking met vorige jaren, niet toegepast omdat de wijziging van CPI-indexcijfer van het CBS (gekoppeld aan de Twenthe-polissen) negatief is, te weten 0,4%. Omdat deze wijziging minimaal is, passen wij de indexering per 2024 niet toe. Hierdoor blijft de te betalen premie gelijk aan de premie van het jaar 2023.
Het bovenstaande is ook van toepassing op alle indexpolissen van St. Barbara Enschede, Uitvaartmaatschappij Bedum, Florentis (o.a. Jelsumerhof Leeuwarden), St. Barbara Denekamp en diverse andere door Twenthe overgenomen verzekeringsbestanden (raadpleeg hiervoor uw polis).
Mocht uw e-mailadres nog niet bekend zijn bij Twenthe geef dit dan aan ons door zodat u via https://mijn.twenthe.nl een account kunt aanmaken.
Informatie over indexering per 2023
In december 2022 zijn alle indexpolissen aangepast aan de gestegen kosten over het jaar 2022. In verband met deze indexering is het verzekerde bedrag van iedere indexpolis verhoogd en is ook de premie aangepast. In december 2022 zijn alle indexverzekerden via e-mail of per post hiervan op de hoogte gesteld (via toezending van een nieuw "gezinsblad"; ingangsdatum van de wijzigingen: 1 januari 2023).
De indexering van uw polis(sen) is dit jaar, in vergelijking met vorige jaren, uitzonderlijk hoog, omdat de prijzen in 2022 flink zijn gestegen en de Twenthe-polissen gekoppeld zijn aan deze stijging (koppeling aan het CPI-indexcijfer van het CBS). De te betalen premie of koopsom is hierdoor ook hoger dan gebruikelijk.
Het bovenstaande is ook van toepassing op alle indexpolissen van St. Barbara Enschede, Uitvaartmaatschappij Bedum, Florentis (o.a. Jelsumerhof Leeuwarden), St. Barbara Denekamp en diverse andere door Twenthe overgenomen verzekeringsbestanden (raadpleeg hiervoor uw polis).
Mocht uw e-mailadres nog niet bekend zijn bij Twenthe geef dit dan aan ons door zodat u via https://mijn.twenthe.nl een account kunt aanmaken.
Kan de indexering ook worden beëindigd of stopgezet?
Indien er sprake is van een indexpolis kan de indexering wel worden beëindigd (dat is het laten vervallen van alle indexeringen, dus vanaf de ingangsdatum van de polis) of kan de indexering worden stopgezet (dat is het voorkomen van toekomstige indexeringen; bestaande indexeringen blijven bestaan). Het beëindigen van de indexering leidt ertoe dat het verzekerde bedrag van de polis daalt (i.v.m. het vervallen van alle opgebouwde indexeringsbedragen) en dat de polis wordt voortgezet op dit lagere peil tegen een lagere premie. Het stopzetten van de indexering leidt (in tegenstelling tot beëindiging van de indexering) niet tot het vervallen van al opgebouwde indexeringsbedragen, waarbij de premie gelijk blijft aan de premie zoals ten tijde van de laatste indexering. Zowel voor beëindiging als stopzetting van de indexering geldt dat Twenthe daarvan tijdig (dat is tenminste twee maanden na de vervaldatum van de indexering) en schriftelijk (per ondertekende brief of per e-mail) op de hoogte moet worden gesteld. Zie hiervoor ook uw polisvoorwaarden die altijd op de achterzijde van uw polis staan vermeld.
Heeft u nog vragen over de indexering?
Raadpleeg de bovenstaande vragen en antwoorden op deze webpagina met veel gestelde vragen (FAQs). Mocht het antwoord op uw vraag er niet bij staan, stuurt u dan uw vraag per e-mail naar info@twenthe.nl. Bellen kan ook (zie de webpagina Contact voor de juiste openingstijden).
Algemene vragen
Wat zijn distributiekosten en waarom worden deze per 1 januari 2013 in rekening gebracht?
Als u na 1 januari 2013 een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u naast de verzekeringspremie ook zogenaamde distributiekosten. Distributiekosten zijn de kosten die worden gemaakt voor het afhandelen van de verzekeringsaanvraag (bijvoorbeeld salariskosten van vertegenwoordigers, reclamekosten en automatiseringskosten). Deze kosten bedragen eenmalig € 24,00 ongeacht het aantal verzekerden. Deze kosten zijn niet nieuw, maar waren eerder altijd in de premie verwerkt. In verband met wetswijzigingen dient Twenthe deze kosten vanaf 1 januari 2013 apart in rekening te brengen. Twenthe biedt u de mogelijkheid om deze kosten gespreid te betalen in 2 jaar (de distributiekosten worden dan toegevoegd aan de premie). Aan de gespreide betaling zijn geen extra kosten verbonden. U kunt, indien gewenst, de distributiekosten ook ineens betalen.
Kan ik een uitvaartverzekering ook zonder advies afsluiten?
Ja, dit kan. Op de website van Twenthe vindt u de informatie die u nodig heeft om te kunnen beslissen welke uitvaartverzekering het beste bij u past. U kunt voor de berekening van de uitvaartkosten gebruik maken van de "uitvaartwaardemeter" op onze website. Informatie inwinnen over de uitvaartverzekeringsproducten van Twenthe (telefonisch, per post of via e-mail) is en blijft gratis. U kunt echter ook advies op maat krijgen. Dat kan telefonisch of via een afspraak met één van onze vertegenwoordigers. Een adviesgesprek kost u eenmalig € 24,00. Deze kosten zijn niet nieuw, maar waren eerder altijd in de premie verwerkt. In verband met wetswijzigingen dient Twenthe deze kosten vanaf 1 januari 2013 apart in rekening te brengen. Twenthe biedt u de mogelijkheid om deze kosten gespreid te betalen in 2 jaar (de advieskosten worden dan toegevoegd aan de premie). Aan de gespreide betaling zijn geen extra kosten verbonden. U kunt, indien gewenst, de advieskosten ook ineens betalen.
Indien u telefonisch of via onze website een verzekering afsluit zonder advies van ons, dan betaalt u geen advieskosten. Distributiekosten bent u echter altijd verschuldigd als u een uitvaartverzekering afsluit. Voor meer informatie over de hierboven genoemde wetswijzigingen verwijzen wij u naar de volgende website: www.afm.nl.
Hoe kan ik premie betalen en wat moet ik doen bij betalingsachterstanden?
Voor de betaling van de premie kunt u kiezen voor betaling per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar. Het rekeningnummer van Twenthe is: NL66 INGB 0000 8654 30 (bij betaling a.u.b. betalingskenmerk of gezinsnummer vermelden).
U ontvangt een premiekorting (lagere premie) bij betaling per kwartaal, halfjaar of jaar. Premiebetaling is mogelijk via een automatische incasso of via een betaalverzoek van Twenthe (u ontvangt dit via de post of digitaal via ‘mijn.twenthe’). Betaling via automatische incasso is de goedkoopste betalingswijze en zorgt ervoor dat uw betalingen tijdig worden voldaan (voorwaarde: u zorgt voor voldoende saldo op uw rekening; voorkom storno’s en extra kosten). Online via ‘mijn.twenthe’ kunt u uw betalingswijze veranderen en kunt u ook een andere betalingsperiode kiezen. Heeft u nog geen account? Maak deze dan online aan via https://mijn.twenthe.nl
Heeft u een betalingsachterstand, dan sturen wij u hiervoor een betalingsherinnering (maximaal 3 herinneringen; de 3e herinnering is het royement van uw verzekering waarbij uw verzekering vervalt, maar de betalingsverplichting nog wel blijft bestaan i.v.m. het niet tijdig opzeggen van uw verzekering). Bij een achterstand van 2 maanden na vervaldatum vervalt overigens al uw verzekeringsdekking (maar niet de betalingsverplichting). Zorg dus altijd voor een tijdige betaling. Afhankelijk van de met u gemaakte afspraken ontvangt u de betalingsherinnering digitaal (per e-mail en/of via ‘mijn.twenthe’) of via de post. In de betalingsherinnering staat duidelijk vermeld welk bedrag nog moet worden betaald, de termijn van betaling, mogelijkheden voor het opvragen van de waarde van uw polis en de mogelijkheden voor een betalingsregeling. Neem bij betalingsmoeilijkheden zo spoedig mogelijk contact op met Twenthe om te bespreken welke mogelijkheden er zijn om uw verzekering voort te zetten en zo te voorkomen dat uw rechten op uitkering komen te vervallen.
Ik heb een klacht, wat kan ik doen?
U kunt ons op verschillende manieren informeren over uw klacht: zie hiervoor onze contactgegevens bij Contact. Wij verzoeken u uw klacht duidelijk te omschrijven en uw contactgegevens (naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, gezinsnummer en eventueel polisnummer) te vermelden. U ontvangt binnen 14 dagen na ontvangst van uw klacht een ontvangstbevestiging (in principe per e-mail). Wij streven ernaar om direct een onderbouwd antwoord te geven. Dat is echter niet altijd mogelijk. Soms zijn er nog aanvullende gegevens nodig of zijn er nog onduidelijkheden. In dergelijke gevallen zullen wij hierover contact met u opnemen (in principe per e-mail). In beginsel dient uiterlijk binnen zes weken na verzending van de ontvangstbevestiging of acht weken na de indiening van uw klacht, de klacht te zijn afgehandeld. Wordt uw klacht niet binnen de gestelde termijn afgehandeld of bent u niet tevreden met het antwoord of de manier waarop uw klacht in behandeling is genomen, dan heeft u de mogelijkheid om uw klacht voor te leggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). Op de website van het KiFiD (www.kifid.nl) kunt u een klachtenformulier downloaden en invullen. Het formulier kunt u opsturen naar: Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD), Postbus 93257, 2509 AG Den Haag.
De uitvaartverzekeringen zijn uitvaartverzekeringen 'in natura'.
Wat betekent dit?
'In natura' wil zeggen dat de uitvaartverzekering uitsluitend is bedoeld voor de betaling van de kosten van de uitvaart. De uitkering van het verzekerde bedrag wordt bij een sterfgeval dan ook rechtstreeks verrekend met de uitvaartrekening die wij van de uitvaartondernemer/uitvaartvereniging ontvangen (uiteraard voor zover verzekerd). Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw polis uitsluitend voor de betaling van de uitvaartkosten wordt gebruikt.
Ik ben lid van een plaatselijke uitvaartvereniging. Is een uitvaartverzekering dan overbodig, of is dit goed te combineren?
Uitvaartverzekering Twenthe is al jaren gespecialiseerd in het samenwerken met uitvaartverenigingen. Vaak werken wij wel samen met een vereniging bij u in de buurt. Via een aanvullende uitvaartverzekering van Uitvaartverzekering Twenthe kunt u eenvoudig de uitvaartkosten verzekeren die niet onder het lidmaatschap van de vereniging vallen en kunt u financiële teleurstellingen bij een sterfgeval voorkomen. De uitvaartverzorging blijft ongewijzigd. Een uitstekende combinatie daarom.
Ik heb al een uitvaartverzekering, maar deze is onvoldoende. Kan ik nu een aanvullende uitvaartverzekering sluiten bij Uitvaartverzekering Twenthe?
Ja, dat kan. De verzekeringen van Uitvaartverzekering Twenthe kunnen uitstekend worden gecombineerd met andere verzekeringen en er zijn diverse verzekeringsmogelijkheden. In een persoonlijk gesprek met één van onze medewerkers kunt u de opties bespreken en kan een offerte worden uitgebracht.
Indien ik een uitvaartverzekering sluit, moet ik dan nu al kiezen voor een begrafenis of een crematie?
Nee, dat hoeft niet. Onze verzekeringsproducten zijn gebaseerd op een verzekerd kapitaal. Op deze wijze is het niet nodig dat u nu al een keuze maakt. Uiteraard is het wel mogelijk dat wij bepaalde wensen voor u registreren (bijvoorbeeld door vermelding van uw wensen op de polis, of door middel van een wilsbeschikking / laatste wensen formulier).
Tot welke leeftijd kan een uitvaartverzekering worden gesloten?
Voor jong en oud zijn er mogelijkheden. Over het algemeen geldt echter wel: hoe jonger, des te lager de premie! Afhankelijk van uw leeftijd zijn er diverse betalingsduren mogelijk. U kunt daarmee de duur van de premiebetaling bepalen, en daarmee ook de hoogte van de premie. Afhankelijk van uw budget zijn er volop mogelijkheden.
Ik heb een bepaald geldbedrag gespaard. Kan ik dit ook gebruiken voor een uitvaartverzekering?
Ja, dat is mogelijk. Door het betalen van een koopsombedrag kan een koopsompolis worden gesloten voor een bepaald verzekerd kapitaal. Op deze wijze ontvangt u nu al een polis met een waarde. Eén en ander is afhankelijk van uw leeftijd en het te betalen koopsombedrag.
Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen of premievrij maken?
Binnen 30 dagen na het sluiten van de polis kunt u de polis bij Twenthe eenvoudig zonder opgaaf van reden annuleren. Bij Twenthe geldt namelijk een 30-dagen-bedenktermijn. Eventuele polis-, advies- en distributiekosten zijn wel verschuldigd. Zie hiervoor ook de algemene polisvoorwaarden op de achterzijde van de polis. De polisvoorwaarden zijn overigens ook als download beschikbaar (zie onderaan deze webpagina).
In alle andere gevallen is opzegging in principe mogelijk indien de premie tenminste 1 jaar is betaald en de opzegging tenminste 2 maanden voor de volgende premiebetalingstermijn (vervaldatum) door Twenthe is ontvangen (er geldt dus een opzegtermijn van 2 maanden voor de eerstvolgende vervaldatum). Voorbeeld: Stel uw volgende termijn voor betaling van de premie is 1 juli (vervaldatum 1 juli), dan is het belangrijk dat uw opzegging al minimaal twee maanden eerder (dus uiterlijk eind april) bij Twenthe wordt ingediend. Bij te late indiening, verschuift ook de opzegdatum naar een volgende premievervaldatum. Bewaar altijd een bewijs van de (tijdige) verzending van uw opzegging. Via Twenthe ontvangt u dan vervolgens nader bericht over de verdere afwikkeling (betaling van het restant van distributie- en/of advieskosten, betalingsachterstanden, mogelijke premievrije waarde enzovoorts; zie ook informatie hieronder). Indien u uitsluitend het indexeringsgedeelte wenst op te zeggen, geeft u dat dan ook aan. Mocht u binnen 2 weken geen bericht over uw opzegging ontvangen, neem dan zelf even contact op met Twenthe.
Mondeling of telefonisch opzeggen is niet mogelijk. Opzegging kan dus uitsluitend schriftelijk of digitaal op de wijze zoals hierboven is aangegeven. Daarnaast geldt als voorwaarde dat uit de informatie van de opzegging in voldoende mate de identiteit van verzekeringnemer (degene die de polis heeft gesloten, vaak ook de betaler van de premie) kan worden afgeleid. Vermeld daarom in de opzegging ook uw contactgegevens, uw gezinsnummer, polisnummer(s) en/of personen waarvoor de opzegging van toepassing is, zo mogelijk een handtekening en geef ook aan of u premievrijmaking wenst (afkoop is vaak niet mogelijk, zie hieronder).
Bij opzegging heeft uw polis mogelijk nog een waarde en kan hiervoor (na aftrek van kosten door de verzekeraar en voor zover is voldaan aan minimumeisen van art. 8 van de polisvoorwaarden) een premievrije waarde worden afgegeven (uit te keren bij overlijden). Voor de door Twenthe overgenomen lidmaatschappen van uitvaartverenigingen is premievrijmaking niet mogelijk (dit was bij de uitvaartvereniging destijds ook niet mogelijk).
De hoogte van een premievrij waarde is o.a. afhankelijk van de leeftijd van verzekerde, betaalde premie, gemaakte (en nog toekomstige) kosten van de verzekeraar. Premievrijmaking (indien mogelijk) leidt tot een veel lagere poliswaarde en is veel lager dan de betaalde premie in verband met kosten. Een premievrije waarde is op te vragen bij Twenthe.
Afkoop is niet mogelijk (uitzondering: emigratie buiten de EU, zie art. 8 van de polisvoorwaarden).
Voor meer informatie bel 053-4312732 of stuur een e-mail naar info@twenthe.nl