Nederlanders schatten kosten uitvaart te laag in

'Nederlanders schatten kosten uitvaart te laag in'


Nederlanders met een uitvaartverzekering weten meestal niet of de verzekeraar wel alle kosten van de uitvaart dekt. Ook worden de kosten vaak te laag ingeschat, zo blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud.

Vaak weten consumenten niet eens wat voor soort verzekering ze hebben afgesloten, zegt de instantie.

Ongeveer twee op de drie Nederlanders zijn op een of andere manier verzekerd voor zijn of haar uitvaart. Maar in bijna de helft van de gevallen zijn in de verzekering niet de volledige kosten voor een uitvaart gedekt.

Een gemiddelde uitvaart kost volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek circa 7.500 euro, waar mensen in doorsnee uitgaan van 6.000 euro.

Een vijfde van de verzekerden is voor een bedrag tot 5.000 euro verzekerd. Voor een kwart geldt dit voor een bedrag tussen de 5.000 en 7.500 euro. Een derde van de verzekerden heeft geen idee wat zijn dekking is. Daartegenover geeft 60 procent van de ondervraagden aan nabestaanden niet op te willen zadelen met de kosten.

Genoeg

Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.

Een van de verwarringen die bestaat gaat over de overlijdensrisicoverzekering. Vier op de tien Nederlanders denkt dat deze verzekering er is om de kosten van een uitvaart te vergoeden. Het Nibud legt uit dat deze verzekering is bedoeld om inkomensverlies op te vangen, zodat er geen probleem ontstaat bij het betalen van bijvoorbeeld de hypotheek of de huur.

Ook gaat een derde van de ondervraagden er onterecht vanuit dat nabestaanden geld zullen ontvangen om de uitvaart te betalen in geval van een natura-uitvaartverzekering. Deze biedt echter geen geld maar goederen en diensten.

Om problemen te voorkomen roept het Nibud onder meer verzekeraars op om consumenten beter te informeren.

Bron: Nu.nl