Kosten begraafplaats in Groningen het hoogst in Nederland

Kosten begraafplaats in Groningen het hoogst in Nederland


Begraven worden op de gemeentelijke begraafplaats van Groningen loopt flink in de papieren. De kosten van een graf met een looptijd van dertig jaar bedragen 7.129 euro. 

Groningen staat daarmee bovenin de top tien van duurste gemeenten, berekende uitvaartonderneming Monuta in haar jaarlijkse onderzoek naar de hoogte van grafkosten.

Aanvoerder van de top tien van goedkoopste gemeenten is het Overijsselse Losser waar de grafkosten op de gemeentelijke grafakker 721 euro bedragen. De looptijd is er twintig jaar.

Volgens Monuta moet de consument steeds meer speur- en rekenwerk verrichten om achter de totaalprijs van een graf te komen. ''Onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten worden afwisselend wel of niet in rekening gebracht."

Provincies

Monuta zette ook de gemiddelde grafkosten per provincie op een rij. Drenthe is het voordeligst met 2.798 euro op gemeentelijke begraafplaatsen en gemiddeld 2.737 euro voor alle begraafplaatsen. Inwoners van Zuid-Holland zijn het duurst uit: gemiddeld 3.805 euro voor een gemeentelijk kerkhof en gemiddeld 3.717 voor alle dodenakkers.

De uitvaartonderneming wil dat het voor consument eenvoudig en duidelijk wordt welke kosten er op voorhand betaald moeten worden en met welke kosten nabestaanden nog te maken krijgen.

Gemeenten zouden met elkaar een uniforme duidelijke werkwijze moeten afstemmen, zodat het voor de consument makkelijker wordt om te vergelijken.

In Nederland kiest ongeveer 40 procent voor een begrafenis en 60 procent voor een crematie die over het algemeen goedkoper is.

Bron: Nu.nl